Vormnaaldbomen: Kussenvormige bomen, kegelbomen en consorten.

De meeste soorten naaldhout zijn probleemloos te snoeien. Niet alleen dwergsoorten en kleinere planten, maar ook grotere bomen zoals de Picea (spar), Larix (lariks), Thuja (levensboom) en de Pinus (pijnboom, den) kunnen in verschillende figuren gesnoeid worden. Niet alleen de klassieke vormen zoals bollen, zuilen en kegels zijn mogelijk. Lappen biedt bijvoorbeeld met de windgevormde boom, het canyontype of de “bergbeklimmer” bijzondere blikvangers.

Naaldbomen zijn geschikt als haagplant, maar bieden ook andere gebruiksmogelijkheden. In parken of tuinen worden de bomen gebruikt als solitair. In kussenvorm sieren ze ook Japanse tuinen en zijn de bomen geschikt als aantrekkelijke beplanting in kleine ruimtes. De moederplant van de Ginkgo biloba ‘Dila’ (Gingko-boom) staat voor de boomkwekerij. De nakomelingen onderscheiden zich net als de soort zelf door hun aanpassingsvermogen. Deze boom heeft geen speciale bodemvereisten en kan vrijwel overal geplant worden. De Ginkgo biloba ‘Dila’ (Gingko-boom) groeit meer horizontaal dan verticaal en heeft een breed gespreide groei. Voornamelijk op solitaire standplaatsen in tuinen en parken komt deze bijzonder goed tot zijn recht.

Boomgeslachten zoals de Pseudotsuga (douglasspar) gedijen het beste in een mild klimaat. De bomen hebben een geringe behoefte aan verse, diepe grond. Dankzij hun gemiddelde voedingsbehoefte zijn deze bomen robuust en duurzaam. De bomen groeien het best in leem- en humusachtige bodems die niet veel kalk of stenen bevatten. De Pseudotsuga (douglasspar) is een groenblijvende, schaduwbestendige en snelgroeiende boom die bijzonder populair is. Dit geldt ook voor de bladverliezende Metasequoia (Chinese mammoetboom). Dit levende fossiel kan wel 35 meter hoog worden. De boom groeit het beste in bodems die rijk zijn aan voedingsstoffen en humus. Dankzij de vorstbestendigheid weerstaat de Chinese mammoetboom temperaturen van minder dan -30 °C. Hierdoor kan de boom op veel plaatsen geplant worden.

De Europese Larix deciduda (L. europaea) (Europese lariks) valt vooral op door zijn schoonheid tijdens het uitlopen van de bladeren. Deze boom is ideaal als sierlijke en losse haagplant vanwege zijn snelle groei. Een diepe bodem en een goede verzorging zijn van belang om de gevormde naaldbomen als natuurlijke zichtbescherming te gebruiken.