Vormloofbomen: Kubusbomen, bolbomen & co.

Naast de vrijgroeiende loofbomen omvat het assortiment van boomkwekerij Lappen ook talloze vormbomen. De blokvormigen bolvormig gesnoeide bomen worden vooral geplant in straten, parken en lanen. Hier vormen deze bomen een natuurlijke privacy- en windbescherming. Sommige soorten zijn geschikt als haagplant voor containerkweek. Dit is vooral interessant voor terrassen en tuinen. De klassiekers zoals bolbomen, kegelbomen, kubusbomen, spiraalbomen, zuilbomen, leibomen, bollen op een hoge stam, dakvormen, piramidebomen of bomen met vierkante kolommen zijn bijzonder populair.De Acer campestre (esdoorn, Spaanse esdoorn of veldesdoorn) overtuigt als waardevolle, industriebestendige, schaduwverdragende haagplant met een mooi bladerdek. Deze boom staat bekend om zijn hoge vorstbestendigheid in de winter en droogtetolerantie in de zomer.

Met hun dichte gebladerte zijn de voorgevormde hagen van Lappen bieden waardevolle nestplekjes voor vogels. Daarnaast bieden de hagen uitstekende bescherming tegen zicht, wind en erosie. Ook worden deze gebruikt om ruimtes te creëren in tuinen en parken. Vanaf augustus of september springen deze als ware blikvangers in het oog dankzij hun mooie, geel tot oranje bladeren.

Kleinere subsoorten zoals de Acer campestre ‘Nanum’ (bolesdoorn) en de Acer campestre ‘Cultivar’ (kleine veldesdoorn) hebben dezelfde criteria als de grotere bomen. Deze bomen zijn ook geschikt als sierplanten voor terrassen en tuinen. Over het algemeen vallen loofbomen zoals de Acer capillipes (slangenhuidesdoorn), de Acer cappadocicum ‘Aureum’ en de Acer cappadocicum’Rubrum’ (gele en rode Colchische esdoorn) en de Sorbus aria L. (meelbes) samen met andere loofbomen in de smaak. Dit is te danken aan hun mooie en dichte gebladerte en hun veelzijdige gebruiksmogelijkheden langs wegen, in parken, als haag of in potten.

Door de vele vormen en snoeimogelijkheden vormen de vormloofbomen vaak een belangrijk onderdeel van moderne tuinarchitectuur en -ontwerp. De dakvormige Carpinus (haagbeuk) en Zelkova zijn een natuurlijke bron van schaduw. Bogen van loofbomen vormen de toegang tot een betoverende tuin. De vormgeving van de planten is een uitgebreid proces. Dit vindt plaats door de jaren heen, totdat de planten de tuin een verzorgd uiterlijk geven.