Naaldbomen: van Abies tot Tsuga

Naaldbomen van Lappen zijn geliefd vanwege hun bijzondere vorm en kleurrijkdom en vele toepassingsmogelijkheden. Deze bomen blijven meestal groen en zijn vrij gemakkelijk te verzorgen. Het Lappen-assortiment biedt een ruime keuze uit kleine tot grote planten.

Naaldbomen worden meestal gekweekt als solitair of als groepsplant. Bomen zoals de Abies (zilverspar) of Abies nordmanniana (Nordmann-spar) en de Cedrus atlantica (atlasceder) zijn ideaal geschikt voor reguliere tuinen en rotstuinen, evenals voor parken en tuinoppervlakken. Naaldbomen, zoals de Cedrus atlantica ‘Glauca Pendula’ (treurceder), onderscheiden zich met hun indrukwekkende vorm. Door de brede, omlaaghangende kruin staan deze prachtig op grote gazons of in heidetuinen, waar ze een romantische sfeer creëren.

Een bijzonder populaire naaldboom is de Ginkgo biloba, ook wel bekend als de eendenpootboom. Deze boom is het oudste levende fossiel uit de plantenwereld. Hij lijkt op een loofboom, maar behoort tot de naaldbomen. De Ginkgo biloba is een emmissie-, vorst- en hittebestendige boom. Tegelijkertijd is deze boom ziekte- en ongediertevrij. Deze robuustheid en resistentie maakt de boom geschikt voor stedelijke klimaten. De boom is ideaal voor tuinen, parken en smalle straatjes.

Als deze boom als solitair geplant wordt, onderscheidt deze zich in de herfst met zijn prachtige gele bloemen. De Ginkgo biloba gedijt in de meeste bodems, zowel op zonnige tot schaduwrijke locaties. Hij komt het best tot zijn recht in vochtige, diepe, doorlatende, voedzame, zwakzure tot licht-alkalische bodems.

Lappen verplant de bomen regelmatig voor de beste groeiresultaten. De grote exemplaren worden tot wel acht keer verplant. De bomen zijn dan goed voorbereid op de verdere groei op de uiteindelijke locatie en hebben een goed doorwortelde kluit. De boomkwekerij heeft voor elke klimaatzone een geschikte boom. De Cedrus libani (Libanonceder) weerstaat de zomerhitte zonder problemen. De Pinus sylvestris (grove den, vliegden) daarentegen gedijt zelfs nog in de vrieskou in Siberië. Elke boom en plant heeft een eigen karakter en individuele uitstraling. Dit geeft elke omgeving een visuele boost voor een prettiger aanzien.