Algemene Voorwaarden
ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN VAN BOOM & BONHEUR BV
Algemene Bepalingen
Art. 1. Begripsbepaling
- Verkoper: BOOM & BONHEUR BV
- Koper: Iedere natuurlijke of rechtspersoon, die van verkoper zaken afneemt.
- Leverancier: Iedere natuurlijke of rechtspersoon, die aan verkoper zaken levert.
- Wederpartijen: Koper en leverancier.
- Offerte en / of aanbieding: Een aanbieding om een overeenkomst aan te gaan.
- Order: Een schriftelijke bevestiging van aanvaarding van het aanbod.
Art. 2. Toepasselijkheid
- Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offerten en/of op alle verkoopovereenkomsten, door verkoper aangegaan met wederpartijen. Afwijkingen van deze algemene voorwaarden zijn slechts bindend indien en voor zover dit tussen verkoper en wederpartijen uitdrukkelijk, schriftelijk, is overeengekomen. Deze voorwaarden zijn niet toepasbaar op inkopen van de verkoper.
- De onderhavige voorwaarden zijn eveneens van toepassing op overeenkomsten met wederpartijen, voor de uitvoering waarvan door wederpartijen derden dienden te worden betrokken.
- Algemene en/of bijzondere voorwaarden van de koper en/of leverancier binden de verkoper niet, behalve als de verkoper de toepasselijkheid van dergelijke voorwaarden schriftelijk met zoveel woorden heeft aanvaard.
- Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd mochten worden, dan blijft het overigens in deze algemene voorwaarden bepaalde volledig van toepassing.
- Indien verkoper niet steeds strikte naleving van deze voorwaarden verlangt, betekent dit niet dat de bepalingen daarvan niet van toepassing zijn, of dat verkoper in enigerlei mate het recht zou verliezen om in andere gevallen de stipte naleving van de bepalingen van deze voorwaarden te verlangen.
- Voor zover deze algemene voorwaarden ook zijn opgemaakt in een andere taal dan de Nederlandse, is de Nederlandse tekst bij verschillen steeds beslissend.
- Onder ’schriftelijk’ wordt in deze voorwaarden verstaan: per brief, per telefax of langs elektronische weg.
Totstandkoming van de overeenkomst
Art. 3. Offertes en aanbiedingen
- Alle door de verkoper uitgebrachte offertes en/of aanbiedingen zijn vrijblijvend, tenzij uit de offerte en/of aanbieding anders blijkt. Alle offertes en aanbiedingen worden gedaan onder voorbehoud van tussentijdse verkoop en groei. Offertes en/of aanbiedingen worden schriftelijk bevestigd.
Art. 4. Overeenkomst
- Een overeenkomst komt eerst tot stand wanneer verkoper de opdracht schriftelijk heeft bevestigd en tevens een eventueel overeengekomen betalingszekerheid door de verkoper schriftelijk is geaccepteerd. Elke verkoopovereenkomst wordt door de verkoper aangegaan onder de ontbindende voorwaarde dat de koper, uitsluitend ter beoordeling door de kredietverzekeraar van verkoper, voldoende kredietwaardig blijkt voor de geldelijke nakoming van de overeenkomst.
- Indien de aanvaarding (al dan niet op ondergeschikte punten) afwijkt van het in de offerte en/of de aanbieding opgenomen aanbod dan is verkoper daaraan niet gebonden. De overeenkomst komt dan niet overeenkomstig deze afwijkende aanvaarding tot stand, tenzij verkoper anders aangeeft.
- Een samengestelde prijsopgave verplicht verkoper niet tot het verrichten van een gedeelte van de opdracht tegen een overeenkomstig deel van de opgegeven prijs. Aanbiedingen en/of offertes gelden niet automatisch voor toekomstige orders.
- Eventueel later gemaakte aanvullende afspraken en/of wijzigingen alsmede mondelinge toezeggingen door personeel van verkoper of namens hem gedaan door zijn agenten of andere voor hem werkende vertegenwoordigers, binden de verkoper alleen vanaf het moment dat deze schriftelijk door hem zijn bevestigd.
Art. 5. Prijzen
- Alle prijzen worden uitgedrukt in de overeengekomen valuta en zijn exclusief BTW en andere heffingen van overheidswege en gelden verladen (Free Carrier) van verkoper te Nettetal-Kaldenkirchen Duitsland (FCA, incoterms® 2020) tenzij ander schriftelijk overeengekomen.
- Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen, komen de kosten voor verpakking, embalage, verzending en het transport alsmede alle overige kosten,daaronder begrepen reis- en verblijfkosten, administratiekosten, opgelegd of geheven door derden ten behoeve van producten van de verkoper, waaronder niet limitatief de verzekering en de controle door de NVWa, Naktuinbouw en/of andere fytosanitaire autoriteiten, alle heffingen en/of belastingen, die wegens de door verkoper met de koper gesloten overeenkomst verschuldigd zijn of zullen worden, zowel direct als indirect, uitsluitend en volledig voor rekening van de koper en mogen niet op de aan verkoper verschuldigde bedragen in mindering worden gebracht.
- Indien na de orderbevestiging maar voor levering van de producten één of meer van de kostprijsbepalende variabele factoren een wijziging ondergaan, behoudt verkoper zich het recht voor de overeengekomen prijzen dienovereenkomstig aan te passen.
- Indien de verkoper en de koper overeenkomen dat de prijs in een andere valuta is dan de Euro, dan is de wisselkoers van de Euro op de datum van de orderbevestiging van toepassing, tenzij anders schriftelijk overeengekomen.
Art. 6. Betaling
- Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen dient het factuurbedrag, zonder enige aftrek van korting of andere verrekening, zonder opschorting, binnen 14 dagen na de factuurdatum te zijn voldaan.
- Alle betalingen zullen vrij van kosten geschieden op de door verkoper aan te wijzen bank- of girorekening.
- Disconteerbare wissels worden door verkoper niet geaccepteerd.
- Betaling heeft eerst plaatsgevonden, als verkoper ongehinderd over het bedrag kan beschikken;
- Aan personen in dienst van verkoper, die daartoe geen uitdrukkelijke volmacht hebben, kan niet bevrijdend worden betaald.
- Indien op enig moment bij verkoper gerede twijfel bestaat omtrent de kredietwaardigheid van koper, heeft verkoper het recht, alvorens (verder) te presteren, van koper te eisen dat vooruitbetaling van de koopsom plaatsvindt, of dat koper een deugdelijke zekerheid stelt ter hoogte van de bedragen die verkoper nog van koper zal hebben te vorderen.
- Verkoper heeft het recht, ondanks andere bestemming van de betaling door koper, betalingen eerst met oudere schulden aan koper te verrekenen. Zijn reeds kosten en rente ontstaan, dan is verkoper gerechtigd de betaling eerst met de kosten, dan met de rente en pas daarna met de hoofdvordering te verrekenen.
Art. 7. Niet (tijdige) betaling
- De betaling kan niet worden opgeschort op grond van beweerdelijke ondeugdelijke levering of op grond van het feit dat de levering nog niet compleet is of wegens enige andere door de koper gepretendeerde vordering. De koper is ook niet gerechtigd tot verrekening of retournering tegen vergoeding van de koopprijs of vermindering van de koopprijs tenzij de verkoper uitdrukkelijk en schriftelijk zijn instemming heeft gegeven.
- Indien koper in gebreke blijft de van hem verlangde vooruitbetaling op grond van het vorige artikel onder lid 6 te voldoen dan wel de daartoe vereiste zekerheid te stellen, dan heeft verkoper het recht de overeenkomst gedeeltelijk dan wel geheel te ontbinden.
- In het geval een order in gedeelten wordt uitgevoerd, is verkoper gerechtigd voor de deelleveringen betaling te eisen, alvorens de overige deelleveringen te verrichten.
- Verkoper is gerechtigd bij of na het aangaan van de overeenkomst, alvorens (verder) te presteren, van de koper zekerheid te eisen, dat zowel aan betalings- als aan andere verplichtingen uit deze overeenkomst wordt voldaan. Weigering van de koper om de verlangde zekerheid te stellen, geeft de verkoper het recht zijn verplichtingen op te schorten en geeft hem uiteindelijk het recht de overeenkomst zonder ingebrekestelling of gerechtelijke tussenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, onverminderd zijn recht op vergoeding van eventueel door hem geleden schade.
- Bij overschrijding van de betalingstermijn is de koper vanaf het verstrijken van de betalingstermijn van rechtswege in verzuim. Vanaf het tijdstip dat er sprake is van niet-nakoming van de betalingsverplichting door de koper is de koper over het te vorderen bedrag een rente verschuldigd ter hoogte van de relevante wettelijke handelsrente.
- Alle kosten, zowel gerechtelijke als buitengerechtelijke waarbij de laatste op tenminste 15% van het te vorderen bedrag wordt gesteld met een minimum van € 250,00 verband houdende met het niet (tijdig) betalen van hetgeen de koper schuldig is, zijn voor rekening van de koper. Onder buitengerechtelijke kosten zijn begrepen alle kosten van sommatie en ingebrekestelling naast de verschotten en het honorarium van degene die door de verkoper met de invordering wordt belast. Indien het faillissement van de koper wordt aangevraagd, is hij buiten de hoofdsom en de daarop drukkende buitengerechtelijke kosten en de contractuele rente, eveneens de kosten van de faillissementsaanvrage verschuldigd.
Art. 8. Levering
- Tenzij anders schriftelijk overeengekomen zijn alle leveringen FCA Nettetal-Kaldenkirchen Duitsland incoterms® 2020. Indien leveringscondities Cost Paid To (CPT) (plaats) incoterms® 2020 of Delivered at Place Unloaded (DPU) (plaats) incoterms® 2020, overeengekomen wordt, zijn er verschillende opties.
CPT: Leveringen zullen geschieden naar de overeengekomen locatie door middel van volle vrachten. Lossen is de verantwoordelijkheid van de koper.
CPT in combinatie: Indien de koper kleine orders afroept, deelleveringen afroept en / of zijn orders slechts gedeeltelijk afroept, waardoor er een deelvracht ontstaat, wordt deze geleverd in een samengestelde combinatievracht. Dit heeft consequenties voor de flexabiliteit van de levering, en de planning wordt bepaald door de verkoper. De verkoper gerechtigd de ontstane meerkosten door te berekenen aan de koper als er geen combinatie mogelijk is. Lossen is de verantwoordelijkheid van de koper.
DPU: In specifieke gevallen in Nederland en België zal de verkoper de producten direct naast de trailer lossen. De koper is verplicht te assisteren bij het lossen.
N.B.: In alle gevallen is de chauffeur verantwoordelijk voor het transport van de goederen naar de afgesproken loslocatie en zal daarom verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van de toegankelijkheid van de loslocatie.
- Bij door verkoper verzorgde leveringen draagt de koper zorg voor het op vakkundige wijze lossen, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
- Bij deze leveringen geldt dat de maximum tijd voor lossing van een volle vracht, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, twee uur bedraagt. De lostijd bij deelleveringen maximaal één uur. Bij overschrijding van deze lostijd c.q. toevoeging van extra losadressen is verkoper gerechtigd tot het tegen kostprijs in rekening brengen van de extra vrachtkosten/losuren/wachturen.
- Verpakkingsmateriaal wordt aan de koper doorberekend. De klant mag het verpakkingsmateriaal in hetzelfde seizoen terugbrengen, waarna een vaste gehanteerde vergoeding wordt terugbetaald.
- Meegeleverde hulpmaterialen zoals stroppen, kettingen, holsters, etc. worden door verkoper in rekening gebracht en slechts dan gecrediteerd wanneer deze voor rekening van de koper in goede staat binnen één maand geretourneerd zijn.
- De zaken worden, tenzij anders schriftelijk overeengekomen, getransporteerd voor risico van de koper.
- Indien de leveringstermijn door toedoen van de koper wordt vervroegd of overschreden, is koper verantwoordelijk voor schade aan het gewas die door voortijdig of uitgestelde levering is ontstaan.
- Het niet (op tijd) nakomen van enige betalingsverplichting door koper, schort de leveringsverplichting van verkoper op.
Art. 9. Levertijd
- De door koper opgegeven data voor levering zijn vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders is overeengekomen. Doordat de leveringstijden onderhevig zijn aan diverse omstandigheden buiten de invloed van verkoper, is deze niet aansprakelijk voor enige vorm van vertraging betreffende het aankomen van de vracht.
- Bij levering “op afroep” heeft verkoper het recht, indien niet in een vroegere afroep geschiedt, herfstleveringen te allen tijde na 15 november van een kalenderjaar en voorjaarsleveringen te allen tijde na 1 april van een kalenderjaar uit te voeren.
- Ofschoon de opgegeven levertijd zoveel mogelijk in acht zal worden genomen, geldt deze levertijd slechts bij benadering en kan deze nimmer worden beschouwd als een fatale termijn. Verkoper is niet eerder in verzuim ten aanzien van de levertijd dan nadat hij schriftelijk in gebreke is gesteld door koper, deze hem hierbij in de gelegenheid heeft gesteld alsnog te leveren binnen een redelijke termijn en verkoper hieraan geen gevolg heeft gegeven.
- De overeengekomen leveringstermijn vangt aan zodra een overeenkomst tot stand is gekomen overeenkomstig artikel 4.1.
- Bij een verzoek om de najaarslevering uit te stellen tot na 15 december, wordt de prijs met marktconform verhoogd.
- Bij een verzoek om de voorjaarslevering uit te stellen tot het najaar komen alle gemaakte kosten om dit mogelijk te maken voor rekening van de koper. Daarnaast wordt de koper op dat moment alvast minimaal 50% van het factuurbedrag in rekening gebracht.
- Verkoper behoudt zich het recht voor de goederen in gedeelten af te leveren, in welk geval de in artikel 6 omschreven (betalings)voorwaarden ook van toepassing zijn op elke deellevering.
Art. 10. Annulering
- Wordt een door de koper verstrekte order geheel of gedeeltelijk geannuleerd, dan dient hij de ingevolge hiervan bij verkoper ontstane schade te vergoeden. De schade wordt met 50% van de netto factuurwaarde van geannuleerde order berekend. Het in rekening brengen van een hogere schade, wanneer deze kan worden bewezen, blijft voorbehouden.
- Wanneer afname wordt geweigerd is koper voor de daaruit voortvloeiende kosten en schade aansprakelijk, tenzij de weigering van afname het gevolg is van een verkeerde levering of transportschade, waardoor het verdere gebruik van de gehele levering in behoorlijke mate wordt belemmerd dan wel onmogelijk wordt gemaakt. Voor de berekening van de schade geldt hetgeen is gesteld in het eerste lid.
- Indien afname wordt geweigerd, zonder dat aan de hiervoor genoemde voorwaarden is voldaan, heeft verkoper het recht de producten ook zonder voorafgaande mededeling vrij tegen een hem acceptabel lijkende prijs op rekening van de in verzuim zijnde koper verder te verhandelen.
Aansprakelijkheden
Art. 11. Overmacht
- Het overschrijden van de leveringstermijn op grond van overmacht en andere onvoorziene en de verkoper niet toerekenbare gebeurtenissen, waardoor verkoper de levering in behoorlijke mate wordt bemoeilijkt en/of onmogelijk wordt gemaakt – hieronder vallen niet limitatief groeischade of bederf van planten door onvoorziene en/of andere weerschade, officiële leveringsverboden en/of andere beschikkingen, bedrijfsstoringen, stakingen etc. Ook indien de omstandigheden zich voordoen bij leveranciers van verkoper, zijn verkoper ook bij bindend overeengekomen termijnen niet toe te rekenen. Zulke gebeurtenissen geven verkoper het recht de leveringen met de duur van de belemmering plus een gepaste aanlooptijd op te schorten of voor het nog niet gepresteerde deel de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden.
- Voor zover de belemmeringen langer dan vier weken duurt, en deze belemmering niet aan verkoper is toe te rekenen, heeft koper niet dan nadat hij verkoper een redelijke schriftelijke naleveringstermijn heeft gesteld, het recht de overeenkomst, voor zover verkoper nog niet heeft gepresteerd, te ontbinden.
- Als de overeenkomst door de verkoper reeds gedeeltelijk is uitgevoerd, zal de koper de verkoopprijs van de geleverde goederen voldoen.
Art. 12. Schade
- Iedere aansprakelijkheid van verkoper en van het personeel van verkoper voor alle schade, welke schade ook, direct of indirect, waaronder bedrijfsschade, schade aan roerende of onroerende zaken dan wel aan personen en vervolgenschade wordt uitdrukkelijk uitgesloten behoudens opzet of aan opzet grenzende nalatigheid zijdens verkoper.
- Verkoper aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade voortvloeiend uit het gebruik van producten van haar leveranciers, hetzelfde geldt voor het transport. In ieder geval zal echter de aansprakelijkheid van verkoper zijn beperkt tot ten hoogste het factuurbedrag dat met de betreffende zending is gemoeid met een maximum van € 50.000,00.
- De garantie van verkoper is beperkt tot levering van producten conform de omschrijving in de orderbevestiging.
- Behoudens de wettelijke aansprakelijkheid op grond van dwingendrechtelijke bepalingen en behoudens in geval van opzet of grove schuld, is verkoper nimmer aansprakelijk voor enige door de koper geleden schade. Aansprakelijkheid voor indirecte schade, gevolgschade, immateriële schade, bedrijfsschade, milieuschade, schade wegens gederfde winst dan wel schade als gevolg van aansprakelijkheid jegens derden, wordt voorts uitdrukkelijk uitgesloten.
- Indien in de plant latente infecties aanwezig zijn, geldt dit als een niet toerekenbare tekortkoming aan de zijde van verkoper, tenzij koper aantoont a) dat sprake is van opzet of grove nalatigheid aan de zijde van de verkoper welke deze latente infecties heeft veroorzaakt of b) dat verkoper op de hoogte was van deze latente infecties voorafgaande aan de koop maar koper hierover desondanks niet heeft geïnformeerd.
Art. 13. Informatieplicht koper
- Koper is verplicht zijn afnemers, indien noodzakelijk, over de juiste behandeling van de geleverde producten te informeren en hun in voorkomende gevallen in het bijzonder op de hoogte te stellen van de aan de producten verbonden gevaren zoals giftigheid van de planten, onverdraagzaamheid bij inname van planten en/of delen van planten.
- Koper vrijwaart verkoper van iedere vorm van aansprakelijkheid jegens derden, indien schade ontstaat als gevolg van het niet nakomen van de hiervoor genoemde verplichtingen door koper.
Art. 14. Recht van reclame
- Koper is verplicht de goederen bij aflevering te onderzoeken op zichtbare en/of direct waarneembare gebreken. Als zodanig worden aangemerkt alle gebreken welke door middel van normale zintuiglijke waarneming of een eenvoudige steekproef kunnen worden geconstateerd. Voorts is koper verplicht te controleren of de geleverde goederen ook op overige punten in overeenstemming zijn met de bestelling. Door het niet naleven van de controleplicht verliest de koper alle eventuele aanspraken op de verkoper.
- Reclames betreffende kwaliteit en kwantiteit van de geleverde goederen moeten schriftelijk en uiterlijk binnen acht kalenderdagen na aflevering zijn ingediend. Gebreken die pas in een later stadium ontdekt kunnen worden (niet-zichtbare gebreken) dienen terstond na ontdekking aan verkoper bekend te worden gemaakt doch in ieder geval voor het einde van de eerste scheutzetting na aflevering. Indien het geleverde in aantal, hoeveelheid en gewicht minder dan 3% afwijkt van hetgeen is overeengekomen, zal de koper desondanks zijn gehouden het geleverde te accepteren. Zodra deze termijnen zijn overschreden, wordt de koper geacht het geleverde te hebben goedgekeurd en zullen reclames niet meer in behandeling worden genomen.
- Te late en/of niet behoorlijke ingediende reclames worden niet in behandeling genomen. De datum van de e‑mail of poststempel is hierbij bepalend.
- Indien het recht van reclame tijdig is ingeroepen en de reclame gerechtvaardigd is, zal verkoper naar eigen keuze kosteloos vervangende producten leveren of ter hoogte van de factuurwaarde een creditnota sturen. Voor vervangende leveringen moet verkoper een gepaste termijn worden gegund.
- Verkoper is niet aansprakelijk voor het niet succesvol aanslaan of aangroeien van de door hem geleverde planten. Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen en dan onder de door verkoper verstrekte voorwaarden van hergroeigarantie.
- De klacht dient een omschrijving van het gebrek te bevatten en verkoper dient op eerste verzoek in de gelegenheid te worden gesteld de klacht te onderzoeken. De koper dient toe te staan dat de verkoper een inspectie van de betrokken goederen door een deskundige of een onafhankelijke keuringsinstantie laat plaatsvinden. Bij het gegrond verklaren van de reclamering door de deskundige, zijn de kosten van de inspectie voor de verkoper. Bij ongegrondverklaring zijn de kosten voor rekening van de koper.
- Het recht van reclame vervalt uiterlijk één maand na schriftelijke niet-ontvankelijk verklaring van de reclame door verkoper, tenzij koper tegen deze afwijzing schriftelijk bezwaar heeft ingediend. Verkoper is verplicht koper in een dergelijk geval uitdrukkelijk op de gevolgen van zijn zwijgen te wijzen.
- Een eventuele reclame bevrijdt koper niet van zijn betalingsverplichtingen. Slechts indien de verkoper hierin schriftelijk toestemt, is koper gerechtigd het factuurbedrag met het bedrag van de gereclameerde producten te verminderen.
- Het recht van reclame kan slechts worden uitgeoefend door de directe contractspartij van verkoper. Het recht van reclame is niet overdraagbaar.
- Elk recht van reclame vervalt, indien de koper de door hem afgekeurde planten gedurende de periode, dat zij bij hem aanwezig zijn, niet met de nodige zorg heeft behandeld.
- Het retour zenden van de goederen geschiedt voor rekening en risico van de koper en kan alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming van de verkoper plaatsvinden
Art. 15. Eigendomsvoorbehoud
- De eigendom van de door verkoper geleverde goederen gaat niet eerder over op de koper dan na integrale betaling van alle door verkoper gefactureerde bedragen met eventuele rente, boete en kosten alsmede van alle vorderingen wegens tekortschieten in de nakoming van koper’s verplichtingen uit deze overeenkomst of andere overeenkomsten. Afgifte van een handelspapier geldt in dit verband niet als betaling. De geleverde zaken kunnen zolang geen volledige betaling heeft plaatsgehad, te allen tijde door verkoper worden teruggenomen, terwijl koper alsdan verplicht zal zijn deze zaken terstond op eerste aanmaning aan verkoper te retourneren.
- Koper dient de goederen waarop een eigendomsvoorbehoud rust afgescheiden van de overige goederen op te slaan, dit om in staat te zijn de goederen van verkoper te blijven onderscheiden.
- Zolang er op de geleverde goederen een eigendomsvoorbehoud rust, mag koper deze buiten zijn normale bedrijfsuitoefening niet vervreemden, bezwaren, verpanden of anderszins in de macht van derden brengen. Het is de koper echter niet toegestaan de goederen in het kader van zijn normale bedrijfsuitoefening te vervreemden op het moment dat door de koper surséance van betaling is gevraagd of de koper in staat van faillissement is verklaard. De verkochte zaken blijven in eigendom tot zekerheid van verkoper ook zolang koper vorderingen heeft uit hoofde van eerdere of latere gelijksoortige overeenkomsten.
- Het is koper niet toegestaan het geleverde rechtens of feitelijk aan derden over te dragen in eigendom dan wel te bezwaren met beperkte rechten zonder toestemming van verkoper.
Art. 16. Sancties
- Koper garandeert dat hij voldoet en zal blijven voldoen aan alle verplichtingen en beperkingen die voortvloeien uit alle toepasselijke sanctieregelgeving van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten van Amerika, de Europese Unie, Nederland en van ieder ander land dat relevant is of kan worden voor de uitvoering van de gesloten overeenkomst (“Sanctiewetgeving”).
- In het bijzonder garandeert de koper dat hij de gekochte goederen niet direct of indirect zal verkopen, overdragen, leveren, of op andere wijze beschikbaar zal stellen aan (rechts)personen, entiteiten, groepen of (overheids)organisaties die gesanctioneerd zijn op grond van de Sanctiewetgeving.
- De koper draagt ervoor zorg dat alle verplichtingen uit dit artikel gelijkelijk zullen worden opgelegd aan iedere partij aan wie hij goederen die hij van de verkoper heeft betrokken doorverkoopt of levert.
- Indien de koper niet, niet tijdig of niet behoorlijk voldoet aan de verplichtingen die voor hem uit dit artikel voortvloeien, heeft de verkoper het recht om zonder ingebrekestelling de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te schorten of te ontbinden zonder enige verplichting tot schadevergoeding van verkoper en met volledige schadeplichtigheid van de zijde van koper jegens verkoper, een en ander ter discretie van de verkoper.
Art. 17. Anti-Corruptie
- Koper zal te allen tijde voldoen aan alle verplichtingen en beperkingen die voortvloeien uit alle toepasselijke anti-corruptie regelgeving van de Verenigde Staten van Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en van ieder ander land dat relevant is of kan worden voor de uitvoering van de gesloten overeenkomst (“Anticorruptiewetgeving”).
- Ieder aanbod aan en iedere aanvaarding door werknemers of leden van het bestuur van de klant van geld, giften, cadeaus, reizen, vermaak of andere vergoeding die betrekking heeft op de overeenkomst of de verkoper en die is bedoeld om, of kan worden gezien als, aansporing om op een bepaalde manier te handelen is strikt verboden.
- De klant zal niets direct of indirect aanbieden, beloven of geven aan enige politieke partij, campagne, overheidsinstantie, ambtenaar of aan (werknemers van) openbare instellingen, staatsbedrijven, organisaties, internationale instellingen met als doel het verkrijgen of behouden van zaken of enig ander oneigenlijk voordeel in verband met de overeenkomst of de verkoper.
- In verband met de overeenkomst of de verkoper zal de koper niets aanbieden, beloven, geven of aanvaarden van een zakelijke relatie, tenzij daarvoor een eerlijke grond bestaat en het redelijk is in het kader van de dagelijkse gang van zaken en overigens voldoet aan lokale wetgeving.
- Koper zal verkoper onmiddellijk op de hoogte stellen indien het verneemt van enige situatie in de uitoefening van de overeenkomst die mogelijk in strijd is met Anticorruptiewetgeving.
- Indien de koper niet, niet tijdig of niet behoorlijk voldoet aan de verplichtingen die voor hem uit dit artikel voortvloeien, heeft de verkoper het recht om zonder ingebrekestelling de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te schorten of te ontbinden zonder enige verplichting tot schadevergoeding van verkoper en met volledige schadeplichtigheid van de zijde van koper jegens verkoper, een en ander ter discretie van de verkoper.
Art. 18. Ontbinding en opschorting
- In geval de koper niet, niet tijdig of niet behoorlijk voldoet aan de verplichtingen die voor hem uit de gesloten overeenkomst voortvloeien, dan wel indien hiervoor gegronde vrees bestaat, alsmede ingeval vanaanvraag van surséance, faillissement of liquidatie van zaken van de koper alsook in geval van diens overlijden c.q. ontbinding of beëindiging van de koper, indien deze een vennootschap is, danwel wanneer een wijziging optreedt in zijn ondernemingsvorm òf in het bestuur van de vennootschap òf in de inbreng van de activiteiten van de vennootschap, heeft de verkoper het recht om zonder ingebrekestelling en zonder rechterlijke tussenkomst de overeenkomst met een redelijke termijn op te schorten dan wel de overeenkomst te ontbinden zonder enige verplichting tot schadevergoeding
- De vordering van verkoper ter zake van het reeds uitgevoerde deel van de overeenkomst, alsmede de uit de opschorting of ontbinding voortvloeiende schade, gederfde winst daaronder begrepen, is onmiddellijk opeisbaar.
Art. 19. Intellectuele eigendomsrechten
- Verkoper behoudt zich alle rechten voor die verkoper heeft op het gebied van intellectuele eigendom in verband met door verkoper geleverde goederen.
- In die gevallen waarin uit de door de verkoper gehanteerde catalogus, dan wel uit de door partijen gesloten overeenkomst blijkt dat een ras kwekersrechtelijke bescherming geniet — hetgeen wordt aangeduid met de vermelding ®/PBR achter de naam van het betreffende ras — is de koper gebonden aan alle met dat recht verband houdende verplichtingen. Overtreding van deze bepaling leidt ertoe dat de koper aansprakelijk is voor alle daaruit voor de verkoper en derden ontstane schade.
Slotbepalingen
Art. 20. Strijdigheid met wettelijke bepalingen
- Mocht enige bepaling van deze Algemene Verkoopvoorwaarden niet van toepassing of in strijd met de openbare orde of de wet zijn, dan zal slechts de betreffende bepaling als niet geschreven worden beschouwd doch zullen overigens de voorwaarden volledig van kracht blijven.
- Verkoper behoudt zich het recht voor de gewraakte te wijzigen in een rechtsgeldige.
Art. 21. Geschillen
- Alle geschillen, ook die welke slechts door een van de partijen als geschil worden beschouwd, met betrekking tot een overeenkomst, waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, de daaruit voortvloeiende overeenkomsten of deze voorwaarden zelf, worden in eerste aanleg beslecht door middel van mediation.
Art. 22. Toepasselijk recht
- Alle geschillen die niet in mediation beslecht worden, ook die slechts door één der partijen als zodanig worden aangemerkt, zullen zijn onderworpen aan het oordeel van de binnen het vestigingsgebied van de verkoper bevoegde rechtbank, zulks onverminderd de bevoegdheid van de verkoper om het geschil desgewenst voor te leggen aan een andere bevoegde rechter.
- De bepalingen van artikel 21.1 laten onverlet de rechten van de verkoper een uitspraak te verkrijgen door middel van arbitrage door de Internationale Kamer van Koophandel overeenkomstig het Arbitragereglement van de Internationale Kamer van Koophandel, door één arbiter. De plaats van arbitrage is Amsterdam, Nederland. De arbitrageprocedure wordt gevoerd in de Engelse taal.
- Op alle door verkoper gedane aanbiedingen en uitgebrachte offertes alsmede op alle tussen koper en verkoper gesloten overeenkomsten is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing. De toepassing van het Weens Koopverdrag is uitdrukkelijk uitgesloten.